Orvosi műszerek tervezését, gyártását vállaljuk. Vedd fel velünk a kapcsolatot!

make@ap-x.hu

Orvosi műszerek

Eredetileg cégünk fő tevékenysége az orvosi műszer fejlesztés volt. Az évek alatt számos egyéb területen vettünk részt projektekben, de ha tehetjük, igyekszünk minél több egészségügyi vonatkozású K+F munkát végezni. Néhány példa a legutóbbi projektekből:

Ózon fertőtlenítő/sterilizátor

Képernyő terv és a valódi érintő-kijelző

Mi a különbség köztük?

A fertőtlenítés és sterilizálás orvosi értelemben nem szinonim fogalmak. A fertőtlenítés során a potenciális kórokozók jóval kisebb százaléka semmisül meg, mint a sterilizálás esetében, ahol ez az érték praktikusan 100%. A két szint közötti különbség a felhasználás módját is meghatározza. A sebészeti eszközöket sterilizálni kell. A fém eszközök esetében a mai napig a legbiztonságosabb a 130-150⁰C feletti hőmérsékletű vízgőz megfelelő ideig (60-180 min) alkalmazása. Azon eszközöket, melyek ezt a behatást nem tűrik, általában valamilyen (emberre is ártalmas) mérgező gáz alkalmazásával sterilizálják. A sterilizálási folyamatok igen lassúak, mindenképpen 1 órát meghaladó időtartamot vesznek igénybe. Sok esetben nincs szükség ilyen szintű csírátlanításra, pl. élelmiszerek esetében. Ugyanakkor a Covid-19 járvány rámutat, hogy a kórokozók számának 80-85- esetleg 90%-kal való csökkentése a fertőzések számát nagymértékben csökkentheti. Különös tekintettel fontos ez a fokozottan veszélyeztetett populáció esetében. Ezért mi pályázati forrásból egy elsősorban kórházi osztályokon, szülészeten, idősek otthonában használható eszközt fejlesztettünk ki, mely főként az élelmiszerek fertőtlenítését végzi.

Működés

A kórokozók eliminálása ózongáz segítségével történik, amely nem mérgező (bizonyos koncentráció felett, hosszabb expozíció esetén egészségre ártalmas lehet, valamint irritatív hatású). Az ózon a szabad levegőn rövid idő alatt elbomlik. A fertőtlenítési munkamenet időtartama jóval rövidebb (10-30 min), az O3 koncentráció 15-60 ppm között mozog. Irodalmi adatok alapján az élelmiszerek állagát ez a dózis nem rontja, ugyanakkor a kórokozók jelentős részét megsemmisíti. A mikrobiológiai tesztek jelenleg zajlanak, eredményükről a későbbiekben tudunk beszámolni. A termék egyes elképzelések szerint élelmiszer-kereskedelmi felhasználásra kerülhet a későbbiekben. Az elhasznált gáz nagyobb részét a folyamat végén eliminálni lehet, kisebb része a szabadba vezetve nem okoz környezeti ártalmat, szennyezést.

StapLead

Ebben a szintén pályázati finanszírozású projektben egy sebészeti segédeszközt fejlesztettünk, mely a különböző (általában hasi- és mellkas-) sebészeti beavatkozások alkalmával a sebészeti varrógépek műtéti területre történő bevezetését segíti elő. A varrógépek valójában több sorban elrendezett kapcsokat helyeznek a lezárni kívánt területre. A kapcsok tárakban vannak elhelyezve, amelyekből általában többet is felhasználnak egymás után. A tárak cseréjéhez minden alkalommal ki kell a berendezést emelni a műtéti területről, majd újra töltés után ismét bejuttatni a megfelelő helyre. Az ilyen jellegű többszöri pozícionálás igen időigényes és precíz művelet, mely nagy figyelmet kíván. A pozícionálás megkönnyítésére (és ezáltal meggyorsítására) szolgál a dokumentációban szereplő eszköz.

 

Jelenleg is dolgozunk további 3 új termékfejlesztési projekten, melyek későbbi fejleményeieről folyamatosan beszámolunk. Ezek:

 • Sternum-emelő készülék, mely más hasonló eszközöktől eltérően speciálisan mellkas/sternum plasztikai sebészeti felhasználásra készül.
 • A fogszabályzásban használatos felragasztható rögzítő elemek (Brackets) felhelyezésének automatizálását célzó elektromechanikus eszköz fejlesztése.
 • Baleset során (sorozat) bordatörést szenvedett betegek bordáinak gyors rögzítésére szolgáló mellkassebészeti endoszkópos eszköz fejlesztése.

Az évek során sok más orvostechnikai fejlesztésben vettünk részt alvállalkozóként is.

 • Monitor állvány műtőbe
 • Műtéti kamerarendszer
 • Röntgenkészülék mozgás vezérlő szoftver
 • Endoszkópos eszközök 3D megjelenítése

  Az AP-X egyedi tervezésű orvosi műszereket készít kis szériában. Szükség van egy speciális eszközre, ami nem kapható készen? Mi segítünk kifejleszteni a műszert.

  make@ap-x.hu