Ha automatizálási területen szeretnél egy problémát megoldani, új, vagy meglévő gépeden, eszközödön, vedd fel velünk a kapcsolatot!

auto@ap-x.hu

Automatizálás

E területen tevékenységünk több csoportra osztható:

Új berendezések tervezése/ fejlesztése

Egy adott gyártási folyamat, a folyamatos fejlesztések során olyan művelettel, vagy lépéssel bővül, amely ezt megelőzően nem létezett. Ez a művelet elvégzésére alkalmas eszköz beszerzését/kifejlesztését teszi szükségessé. Ilyen esetekben a komplett berendezés tervezését, kivitelezését vállaljuk, egyedi gyártás formájában. Gépgyártásról bővebben itt olvashatsz.

Meglévő berendezések korszerűsítése/ bővítése

Egy mechanikai értelemben kifogástalanul működő termelő eszköz esetében gyakran kerül sor modernizálásra. Ez a vezérlő elektronika cseréjét, a működés automatizálását jelenti elsősorban. A tevékenységet az „UPGRADE” vagy a „RETROFIT” elnevezések fedik le a mai szóhasználatban. Ez jelentheti egy hagyományos maró/eszterga gép CNC képességekkel való bővítését vagy akár csak egy egyszerű művelet emberi beavatkozás nélküli megvalósítását.

bAz automatizálási folyamatok irányításához általában saját fejlesztésű vezérlő áramköröket (PLC) használunk. Ez az esetek döntő részében költséghatékonyabb, mint kész vezérlő rendszerek használata, mivel kizárólag a szükséges funkciók kerülnek megvalósításra. Ezen kívül az egyedi fejlesztésű vezérlés általában lehetővé teszi a már meglévő hardver elemek (pl. erősáramú áramköri alkatrészek) megtartását, ezáltal is csökkentve a költségeket, pl. egy korszerűsítés/bővítés során. A vezérlő- szabályzó- PID- stb. szoftver komponensek, valamint a USER INTERFACE kialakítása szintén feladatspecifikus. A felhasználói felületek igénytől függően változnak, általában különböző érintőképernyős megoldásokat alkalmazunk 7-50” mérettartományban. A vezérlő elektronika PIC és ARM architektúrájú mikroprocesszorokkal, a „UI” Android-eszköz, vagy ipari PC felhasználásával kerül megvalósításra. Fejlesztési módszertanokról bővebben itt olvashatsz.

Termelő egység (gyár, üzem) vagy annak bizonyos részére kiterjedő termelésirányítási rendszer TIR kialakítása

Korszerű gyártási folyamatok elengedhetetlen része a központi adatgyűjtési- termelésirányítási módszerek alkalmazása. Ez szoros összefüggésben van a QA-adatgyűjtés tevékenységgel. Az ilyen rendszerek kiépítése hosszadalmas, folyamatosan változó, a gyártási technológiákhoz szorosan illeszkedő szoftverfejlesztést igényel. A megrendelő és a tervező/kivitelező partnerek között mindennapos (online) kapcsolat áll fenn, így biztosítható folyamatos üzem mellett (a lehető legrövidebb időtartamú leállásokkal) a rendszer fejlesztése. A feladat a megrendelő részéről rutinos és kreatív gondolkodású munkatársak közreműködését igényli, akik a megrendelői igényeket egzakt matematikai algoritmusokban fogalmazzák meg, így téve lehetővé a feladatok szoftverkód formájában történő implementálását.

Példa: termelés irányító szoftver képernyő részlet. Részletes folyamat- és adat analízis nem adható titoktartási kötelezettség miatt.

A termelési folymat bármely pontja fejlesztésre szorul? Ha a fentemlített kategóriák valamelyike illeszkedik a fejlesztési tervbe, lépj velünk kapcsolatba, segítünk!

auto@ap-x.hu