Együttműködés

Munkáinkat kutatás-fejlesztési szerződés keretein végezzük. Nagyon fontos a mérföldkövek pontos meghatározása, mind technikai, mind ütemezési szempontok szerint. A műszaki tartalom pontos leírása a következő feladat. Gyakran a fejlesztés közben kerülnek felszínre új problémák, születnek új ötletek. Nehéz követni, mi volt az eredeti elképzelés, és mi foglaltatik benne az eredeti szerződésben. Tapasztalataink szerint igen könnyű elkalandozni a technikai megoldások területén, ha nincs megfelelő specifikáció az elvégzendő feladatok pontos leírására. Fontos továbbá figyelembe venni, hogy a kutatás-fejlesztési projektek során gyakran adódhat előre nem várt esemény, melyet a feleknek együttesen kell megoldani.

Ehhez jó kommunikáció, empátia, kreativitás és improvizatív készség szükséges. A K+F tevékenység nem hasonlítható pl. építőipari projektekhez, ahol –bár minden ház más és más— az építési tevékenység időben és anyagi értelemben is jól kalkulálható. A mi esetünkben általában olyan terméket kell létrehoznunk, ami ezt megelőzően nem volt elérhető. Így az egész projekt sokkal képlékenyebb, amit nem mindig könnyű kezelni. Más fejezetben is említettük, hogy a sikeres fejlesztés egyik alappilére, a megrendelő részéről biztosított kompetens és kreatív kapcsolattartó(k) jelenléte, aki(k) a megoldandó feladatot egzakt formában képes(ek) megfogalmazni.

Igyekszünk a képességeink szerinti legjobb teljesítményt nyújtani, de csak a megrendelővel való szoros együttműködés esetén érhetünk el sikereket.