Ha adatgyűjtési területen szeretnél egy problémát megoldani, IoT rendszert kialakítani, vedd fel velünk a kapcsolatot!

qa@ap-x.hu

Adatok és IoT

A minőségbiztosítás elméleti alapjait a Six Sigma biztosítja. A minőségbiztosítás technikai hátterét a megbízható adatgyűjtési folyamatok biztosítják. Mi elsősorban ilyen rendszerek fejlesztésében/kivitelezésében tudunk segítséget nyújtani. A kézi adatgyűjtők (PDA-k) és IoT eszközök szinte az összes kommunikációs protokollt képesek használni az adatok átvitelére. Az adatbázis-szerver és az adatgyűjtő egységek közötti kommunikáció legelterjedtebb formája a WiFi és a 3G/4G, ezeken felül jól használható a LoRa, ZigBee stb. Az adatátviteli módszer kiválasztása az egyik legelső lépés a rendszer tervezésében.

A választás a technikai igényeken túl az adatbiztonsági követelményektől is függhet, lehet olyan eset is, amikor vezetékes (LAN) hálózat használata szükséges. Amennyiben ez már előzőleg kiépítésre került, és nem okoz gondot az új adatfeldolgozó egységek csatlakoztatása, viszonylag egyszerű a megoldás. Ha még nincs LAN hálózat, vagy kompatibilitási probléma adódik, úgy az új vezetékes hálózat kiépítése valószínűleg magasabb költségekkel jár, mint valamelyik vezeték nélküli protokoll használata.

Az elmúlt éveben több üzem- és gyáregységben telepítettünk adatgyűjtő/feldolgozó rendszert, melyek közül a legnagyobb volumenű projekt a NOKIA komáromi gyáregységében került megvalósításra. Itt minőségbiztosítási feladat keretében hoztunk létre egy mobil-adatgyűjtésre alapuló globális intranet hálózaton keresztül elérhető online riport rendszert. Az ábrán látható DFD adatséma mutatja a megvalósult rendszer legfelső rétegének struktúráját. A rendszer, szinte a gyártás összes fázisát felöleli, a beszállítóktól érkező alkatrészek minőségi vizsgálatától a gyártási fázisok egyes lépésein át az összeszerelést követő végleges minőségellenőrzésig.

Adatgyűjtő eszközök láthatók a bal oldalon — eszközönként 6 csatornán magas hőmérsékleti adatok gyűjtését végzik. (-40-1500°C) N-típusú termoelemmel működnek. Ezen kívül analitikai mérleg adatait is rögzítik a fejlődő CO2 gáz mennyiségének méréséhez. Az adatokat SD kártyára rögzítik és USB-n küldik PC-re. A beépített akkumulátor és a robosztus külső készülékház lehetővé teszi ipari körülmények között (öntöde) történő használatukat. Tesztberendezésinkről bővebben itt olvashatsz.

Vállaljuk egyedi igényeket kielégítő adatgyűjtő rendszerek kivitelezését.

qa@ap-x.hu